06-10.03.2023
LTTA4 wprowadziła aspekt sportu i zrównoważonej konsumpcji żywności w ramach celów projektu, przy bogatej historii Grecji i jej zdrowej śródziemnomorskiej kuchni w tle. Uczestników uroczo przyjęto w siedzibie władz miejskich przez burmistrza, dyrektora szkoły i nauczycieli, a następnie przeszli do wykładu przedstawiciela urzędu miasta Aigaleo, który jest częścią Aten, na temat planu gospodarki odpadami miasta. Następnie odbyły się zabawy integracyjne dla uczniów, którzy mieli swoją pierwszą okazję do przedstawienia swoich wyników w oficjalnym ustawieniu sali zgromadzenia miejskiego. Kolejny warsztat obejmował zarówno wykład teoretyczny na temat historii Igrzysk Olimpijskich, jak i wizytę na miejscu w starożytnym Stadionie Panatenajskim i jego muzeum. To była magiczna podróż w przeszłość, można było poczuć atmosferę rywalizacji starożytnych sportowców. Na pewno niezapomniane przeżycie dla gości. Mogliśmy porównać to, co stare, z tym, co nowe, odwiedzając centrum kultury Stavros Niarchos, które zostało zbudowane zgodnie z koncepcją zrównoważonej architektury, z wykorzystaniem lokalnych materiałów, paneli fotowoltaicznych i gromadzenia deszczówki. Wizyta w Ogrodzie Botanicznym Diomedesa w Atenach była doskonałą okazją do zobaczenia roślin głównie z obszaru Morza Śródziemnego oraz cennego wykładu na temat korzyści z lokalnej diety i warsztatów na temat superfoods dla zdrowego życia. Uczniowie musieli znaleźć odpowiedzi na pytania quizowe i opracować rozwiązania walki z głodem na świecie. Zalety kuchni lokalnej zostały również przedstawione podczas wizyty studyjnej dotyczącej produkcji oliwy z oliwek w zrównoważony sposób w firmie Melas Olive Oil. Tę aktywność poprzedziły warsztaty „Jesteśmy tym, co jemy”, które obejmowały wykład dietetyka, a następnie analizę etykiet żywnościowych i prezentację wyników. Kolejny wykład, tym razem online, poświęcony był marnotrawieniu żywności przez przedstawiciela organizacji pozarządowej „Boroume”. Aby uczynić doświadczenie bardziej wszechstronnym, na zakończenie mobilności nauczyciele i uczniowie szkoły gospodarza nauczyli nas tańczyć zorbę. Szkoły partnerskie zostały przyjęte z wielką gościnnością. Otrzymaliśmy lokalne lunche przygotowane przez uczniów, którzy jednocześnie uczyli gości, jak przygotować niektóre dania. Wizyty kulturowe w terenie: Muzeum Akropolu, Świątynia Zeusa, Plac Syntagma, Starożytny teatr w Epidaurus, Pierwsza stolica nowoczesnej Grecji – Nauplion
Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, gdy rozważamy korzyści z organizacji mobilności w Atenach, jest bogata historia, Igrzyska Olimpijskie i kuchnia śródziemnomorska. Oczywiście to wszystko, ale jednocześnie o wiele więcej. Uczniowie uczestniczyli w różnego rodzaju warsztatach, zarówno w szkole gospodarza, jak i podczas zajęć terenowych. Już pierwszy dzień przyniósł wielką okazję do poprawy umiejętności miękkich i kompetencji językowych uczniów. Prezentacje, które musieli przeprowadzić w formalnym otoczeniu międzynarodowej publiczności, składającej się zarówno z rówieśników, jak i dorosłych, były kamieniem milowym w zdobywaniu pewności siebie dla niektórych uczniów. Wykłady i warsztaty na temat superfoods, marnotrawienia żywności i zdrowych nawyków żywieniowych, produkcji oliwy z oliwek przypomniały nam rzeczy, które już znaliśmy, ale także przyniosły nowe perspektywy, nowe badania przemodelowały piramidę żywieniową, nauczyły nas, jak właściwie używać i przechowywać oliwę z oliwek. Wygląda na to, że wcześniej robiliśmy to źle. Warsztaty burzy mózgów wymagały pewnego stopnia dokładności w użyciu słownictwa związanego z jedzeniem i roślinami w języku angielskim, poprawiając tym samym umiejętności uczestników w tym obszarze, aby zapewnić skuteczną komunikację. Nauczyciele towarzyszący, chociaż głównie obserwatorzy działań uczniów lub uczestnicy rozmów przy okrągłym stole i szkolenia z zakresu technologii informatycznych z greckim nauczycielem informatyki, aktywnie uczestniczyli również w tańcu zorba, ucząc się tym samym tego niespodziewanego umiejętności. Działania kulturalne zaowocowały głębszą integracją kulturową wszystkich uczestników poprzez degustację lokalnych produktów, potraw i muzyki oraz zdobywanie wiedzy na temat jednej z najstarszych cywilizacji w Europie.